lunes, 10 de mayo de 2010

LA LITERATURA ACTUAL

1. Escriu una breu biografia de Quim Monzó.

Quim Monzó va néixer a Barcelona el 1952, és autor de contes i novel·les. Ha treballat com a dissenyador gràfic,traductor,cronista de guerra,col·laborador a la ràdio i a la televisió.
Ha guanyat el premi Nacional de literatura, el de narrativa Ciutat de Barcelona, el de novel·la Prudenci Bertrana, el de novel·la El Temps, el Lletra d'Or, el dels Escriptors Catalans, el Maria Àngels Anglada, el Trajectòria i, quatre vegades, el premi de la Crítica, que atorga Serra d'Or. Ha escrit, amb Cuca Canals,
els diàlegs de Jamón, jamón de Bigas Luna. Ha escrit El tango de Don Joan, amb Jérôme Savary.
És col·laborador habitual del diari La Vanguardia.

2. Busca un conte de Quim Monzó i explica'n el significat.

El conte Qualsevol temps passat, compara la vida quotidiana dels temps passats amb l’ actual. En la que la televisió ha entrat a les seves vides i ara ja no es comuniquen, cosa que abans això no passava, i també tenien televisió, però la diferència es que ningú demanava que la engeguessin. La Marta que li toca viure les dues etapes, compara com d’agradable era la vida familiar abans i l’enyora, però ara no només està la televisió a la seva llar, sinó també l’ordinador. La Marta es troba amb dues barreres que la separen del seu fill i el seu marit, i enyora els temps en què almenys, aquesta pantalla feia que estiguessin una estona plegats.

3. Qui és Sergi Pàmies?

És un periodista, escriptor i traductor de la literatura contemporània. Com a periodista ha escrit articles en diversos mitjans i ha participat en programes de ràdio i televisió. Com a escriptor, ha publicat les novel·les i alguns reculls de contes.

A quin diari publica els seus escrits periodístics?

Publica els seus escrits periodístics al diari de La Vanguardia.

Sobre quin tema sol escriure?


Sol escriure sobre la societat i els pensaments actuals. Això ho podem veure al seu últim llibre publicat, Mil cretins, del qual he extret el conte Qualsevol temps passat.

4. Quin tema predomina en la poesia actual? Justifica-ho amb un exemple i digues de quin autor és.

La poesia actual tendeix cada cop més a l’intimisme, ja que reflecteix les experiències personals i les percepcions particulars del món que tenen els poetes.

5. Digues quina és la progamació del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) per a la temporada actual 2009/2010), tria l'obra que aniries a veure i digues per què.

La programació del Teatre Nacional de Catalunya, està formada per obres de diferents gèneres teatrals com el drama, la comèdia, l’intriga, la tragèdia, musicals...
Aniria a veure l’obra teatral Una comèdia espanyola, ja que tracta les relacions familiars actuals, m’agraden aquests tipus d’obres ja que són un reflex de la societat actual i a més et fan reflexionar sobre el sentit de la vida.

No hay comentarios: